Jongdierendag - Tuimelaarclub

Fokkers Nederlandse Tuimelaars
FNT
Ga naar de inhoud

Jongdierendag

Uitslagen
Na het niet doorgaan van onze clubdag van 2020, lukte het dit jaar gelukkig weer om op zaterdag 25 september, onze  clubdag te houden. Plaats van handeling, zoals vanouds, De Kiekmure in Harderwijk.

REIN SLIKKER heeft een verslag gemaakt van het gebeuren. Dit verslag vind je hieronder.
Clubdag F.N.T. op 25 september 2021 in de Kiekmure te Harderwijk.
 
 
Beste fokkers,
 
Na het bekend worden van het feit dat onze clubdag dit jaar op 25 september gehouden zou worden, hadden 14 dagen daarvoor pas 3 inzenders gereageerd. Na gebruik gemaakt te hebben van de telefoon en andere media, werden het uiteindelijk 13 inzenders. Die zonden 89 dieren in. Voor de eerste Clubdag na het heftige coronabeleid was dit toch een mooi aantal. Alleen de Hagenaar en de Amsterdamse hoogvlieger waren helaas niet ingezonden.
 
De intentie van zo’n dag is het samenzijn en het debatteren over de duiven. Als je 2 jaar alleen je eigen dieren ziet dan is een discussie op zijn plaats. Je hebt vaak het idee; ik heb vele malen ZG en F dieren in mijn hok, maar dan blijkt toch dat er beteren zijn. Geeft niet, leer je ervan en je weet weer waar je staat. Kooi no. 1 t/m 36 waren Nederlandse hoogvliegers, 8 inzenders. Er werd volop over gediscussieerd; heel mooi dat heb je nodig als je jaren geen andere hoogvliegers op een show gezien hebt. In totaal 6 x 96 punten. In de kleuren roek, rozet getijgerd, schild getijgerd, witschild, witpen en witpen-witstaart. Uiteraard in de kleuren zwart, rood en geel. In totaal 3 x 92 punten, dan 93 en 94 en velen met 95 pt. Wat mij opviel was een mooie witpen, zwart van Lalieu. Voorts had Lalieu 4x witpen-witstaarten in de kleur rood ingezonden. Vond ik echt uniek; jaren niet gezien, zo veel. Ik weet dat men in mijn omgeving, Friesland, ook probeert witpennen te fokken. Door middel van een Ned. Helm en een rood of geelroek Ned. Hoogvlieger. Is zeker niet eenvoudig, vaak in de eerste ronde, rond de 4 witte pennen en dan verder hè!!
 
Rob Lalieu had in any other colour (AOC) een knappe blauw andalusisch gekleurde ingezonden, kreeg 96 punten. Ook een andalusisch blauw witpen en een prachtige grijs gezoomde (reduced) Ned. Hoogvlieger, ook deze laatste kreeg 96 punten. Op de eindkeuring showde Rob met een rood witpen-witstaart de fraaiste van de show. Uniek. Gefeliciteerd!!!
 
 
35 Nederlandse helmduiven waren erin gezonden; prachtig aantal. Ook de gesprekken tussen de kooien met de fokkers leverde veel info voor hen op. In totaal werden er 3 maal 96 punten toegekend in de kleuren zwart, rood, dun, geel en blauw. Mooie dieren en uiteraard vele jonge duiven; daardoor de opmerking: “iets meer borst”, werd er op de keurkaart genoteerd, maar even laten stond hij weer goed. Dus nog hoop voor de toekomst, ze kunnen alleen maar beter worden.
 
Een ½ uur in de kooi en direct keuren, dan laten ze zich nog niet van hun beste kunt zien. Ik verwacht in het komende tt-seizoen nog veel van hen. Uniek was de inzending van Jan de Wit uit Andijk. Jan fokt show- en vlieghelmen. Een door hem geshowde “vlieghelm” had mijn persoonlijke voorkeur; echt geschikt om losgelaten te worden,  best moeilijk show en vliegduiven houden naast elkaar. Maar als fervent duivenliefhebber en de kennis die je onmiddellijk verzameld (laat er geen gras over groeien en zo hoort het ook hoor!) verwacht ik dat wij de naam Jan de Wit nog veel zullen horen. Blij dat je lid bent geworden van onze club. Albert van Feggelen showde een hele mooie jonge blauwe doffer; ook niet gekeurd door de minste keurmeester: Ane Visser; helmen zijn helemaal zijn ras.
 
Henk Kooijman showde ook mooie dieren. Soms en heel soms kon de staart een heel klein beetje korter. Maar ik hoorde dat daar aan gewerkt wordt. Ja, je kunt nu eenmaal niet allemaal F’s en U’s halen. Trots op de Helmen fokkers.
 
De 6 Amsterdamse baardtuimelaars lieten zich ook niet onbetuigd: 95, 96 pt, 94, 93 een teken aan de wand dat dit ras zich niet onbetuigd laat, mede door het feit dat de komende tijd de standaard aangepast wordt. Bij alle kleurslagen bij de baardjes wordt dan een lichte adering in de ogen toegestaan. Moet echt wel hoor, zeker bij de rode en gele baardjes. Als we op de oude voet door zouden gaan, dan zien we deze kleurslagen niet meer in de kooien. Ik heb nu hele goede hoop! Henk en Ben keurig gedaan.
 
Laatst but not least, de Amsterdamse tippler van André van Beek en Willem de Wal.
 
André vliegt en showt met de witte tippler. Hij fokt al 20 jaar witten en beleeft er heel veel plezier aan, zeker het vliegen. Door het brengen van bezoekjes en het voeren van gesprekken had André nu 7 dieren ingezonden op de Clubdag. En waarlijk mooie predicaten voor een vlieger- showduif, want met deze duiven kun je prima showen en vliegen tegelijk. Het grootste probleem was de eerdere eis dat de witte tipplers zwarte nagels moesten hebben, en dat was erg moeilijk te realiseren. Besloten is nu dat bij de witte (maar ook bij de ooievaar en de gestorkte), witte teennagels zijn toegestaan.
 
Bij de blauwe en de blauwschimmel blijft de eis dat alle teennagels zwart moeten zijn.
 
De koppen graag rond en dat was zeker bij velen het geval. Prachtige predicaten bij wit en voor de eerste keer dat er zoveel ingezonden werden. André, je bent op de goede weg en we verwachten nog veel van je. Een ras voor de liefhebber die tegelijk showen en vliegen wil met zijn duiven. De andere 2 tipplers waren ingezonden door Willem de Wal: een blauwschimmel en een ooievaar gekleurde: 2 x 94 pt. Mooi Willem.
 
De beste van de Clubdag werd met hulp van keurmeesters Willem de Wal en Wim Halsema door Hennie Schwarz bepaald: Rob Lalieu met Ned Hoogvlieger, rood witpen-witstraat, 2e Henk de Vos met een rode Ned. Helmduif, en 3e Edwin ten Brinke met een Ned. Hoogvlieger, rood witschild. De overige fraaiste van de keurmeesters waren: Albert  van Feggelen met een blauw Ned. Helmduif, Henk de Vos met een Amsterdamse baardtuimelaar en André van Beek met een Amsterdamse tippler.
 
Na de keuring heerlijk gegeten en als afloop de tombola met heel veel prijzen. Zakjes mooie bloembollen van Jan de Wit en nog veel meer prijsjes door de leden ingebracht. Mensen bedankt! Daar houdt de penningmeester, Roel van die gelukkig ook aanwezig was, hij regelde een goede afloop met de afdracht van de penningen, wat inschrijfgeld, enz. Roel bedankt.
 
Ook een bedankje aan de keurmeesters, die zich weer belangeloos hebben ingezet om deze Clubdag te laten slagen. Een mooie dag kwam daarmee tot een einde en graag zien we elkaar weer op de komende shows.
 
 
Rein Slikker
 
Catalogus Clubdag 2021
Prijswinnaars 2021
Duiven om U tegen te zeggen!
Terug naar de inhoud